Środek ochrony roślin – induktor odporności – w postaci koncentratu do sporządzania roztworu wodnego (SL). Stymuluje naturalne mechanizmy odporności roślin uprawnych, dzięki czemu wzmocniona zostaje ich odporność na patogeny. Po zastosowaniu środka rośliny wytwarzają białka odporności, fitoaleksyny oraz następuje lignifikacja ścian komórkowych. Stosowany nalistnie wykazuje działanie układowe. Substancja czynna środka, laminaryna, jest związkiem z grupy polisacharydów należących do naturalnych induktorów odporności roślin. Środek stosuje się przy użyciu samobieżnego lub ciągnikowego opryskiwacza polowego i opryskiwacza sadowniczego lub opryskiwacza ręcznego.
Substancja czynna
laminaryna (związek z grupy polisacharydów) – 45 g/l (4,34%)
Dawkowanie - jak stosować Nutivax?
W zależności od uprawy zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 0,75-3,9 l/ha
W jakich uprawach można stosować Nutivax?
Grusza i jabłoń,
pomidor, ogórek, oberżyna, papryka, sałata liściowa i sałata główkowa – uprawa w szklarni, w polu i pod osłonami,
truskawka, winorośl, malina, jeżyna, malinojeżyna, cukinia, dynia, kabaczek, patison, melon, kawon, endywia, szpinak, portulaka warzywna, burak liściowy (syn. boćwina), burak ćwikłowy z przeznaczeniem na botwinę i roszponka warzywna, rzeżucha ogrodowa, lucerna siewna i rukola uprawiane na kiełki, rośliny warzywne uprawiane na młode liście, fasola szparagowa, fasola zwykła, fasola wielokwiatowa, kapusta głowiasta biała, kapusta głowiasta czerwona, kapusta włoska, kapusta brukselska, kalafior, brokuł, kapusta pekińska, jarmuż, kalarepa, kapusta chińska, groch zielony cukrowy, groch zielony łuskowy oraz bób, rośliny zielarskie, rośliny ozdobne uprawiane w pojemnikach, rośliny ozdobne uprawiane na kwiaty cięte, rośliny ozdobne uprawiane na zieleń ciętą, rośliny ozdobne w uprawie sterowanej (przyspieszanie kwitnienia), rośliny szkółkarskie sadownicze, rośliny szkółkarskie leśne, rośliny szkółkarskie ozdobne, rośliny ozdobne wieloletnie oraz produkcja rozsady warzyw i ziół – uprawa w polu i pod osłonami
groch zwyczajny siewny, groch zwyczajny polny, pigwa pospolita, nieszpułka zwyczajna, pigwowiec, jabłoń płonka, wiśnia, czereśnia, śliwa, morela, brzoskwinia, nektaryna, porzeczka czerwona, porzeczka czarna, porzeczka biała, agrest, borówka wysoka, żurawina, morwa, róża z przeznaczeniem na jadalne owoce, róża z przeznaczeniem na jadalne kwiaty, aktinidia, bez czarny, rokitnik, aronia i jagoda kamczacka, rośliny energetyczne, wierzba purpurowa, plantacje drzewek bożonarodzeniowych, odnowienia, zalesienia oraz plantacje nasienne drzew leśnych – uprawa w polu,
porzeczka czerwona, porzeczka biała i borówka wysoka – uprawa pod osłonami.
Co zwalcza Nutivax?
Zaraza ogniowa
parch jabłoni,
szara pleśń,
choroby przechowalnicze – parch przechowalniczy i gorzka zgnilizna jabłek,
mączniaki prawdziwe, m.in. mączniak prawdziwy truskawki, mączniak prawdziwy pomidora i mączniak prawdziwy dyniowatych,
mączniak rzekomy sałaty,
bakteryjna cętkowatość pomidora,
biała plamistość liści truskawki i czerwona plamistość liści truskawki,
monilioza (brunatna zgnilizna),
gorzka zgnilizna.
Okres karencji Nutivax
Nie stosować środka w dniu zbioru roślin przeznaczonych do spożycia.
Zalecenia stosowania
W przypadku wysokiego nasilenia chorób zaleca się stosowanie środka Nutivax przemiennie ze środkami grzybobójczymi.
Odpowiednią skuteczność działania środka można osiągnąć poprzez dokładne pokrycie roślin cieczą użytkową.
Korzyści stosowania:
skuteczna ochrona przed różnymi patogenami,
całkowite bezpieczeństwo dla stosującego, konsumenta i środowiska naturalnego,
obniżenie ryzyka powstania ras odpornych patogenów poprzez zmniejszenie liczby zabiegów tradycyjnymi fungicydami,
zmniejszenie poziomu pozostałości ś.o.r. w plonie,
brak widocznych osadów na owocach oraz innych częściach roślin.